Muratdere Madencilik’in Yeni Bakır-Molib Projesi


Türkiye’nin en önemli şehirlerinden olan Bilecik’te yeni bir proje daha hayata geçirilecek. Muratdere Madencilik tarafından Bilecik’te yapılacak olan yeni bakır-molib projesi aynı zamanda Türkiye’nin en kapsamlı ve en geniş bakır-molib projesi olma özelliğini taşıyor.
Bilecik Bozüyük ilçesinde yer alan Muratdere köyünde 90’lı yıllarda madencilik alanında ilk akla gelen isimlerden olan MTA tarafından yürütülen maden sahaları 2000’li yılların başlarında yabancı bir şirket tarafından alınmıştı. 2012 yılında ise Pragma AŞ’nin satın aldığı projeler ülkemizin ekonomisine kazandırılmıştı.
Resmi tüm izinleri aldıktan sonra çalışmalarına başlayan Pragma AŞ, sondaj ve ileri mühendislik faaliyetlerini büyük bir hassasiyet ile sürdürmüştü.
Seneler boyunca devam eden başarılar ile dolu projelerin ruhsat sahaları içerisinde ortalama tenörleri %0.52 Cu (Bakır), 125 ppm Mo (Molibden) olan 16 milyon tonluk cevher rezervi olduğu söyleniyordu. Bu rezervi ülkenin ekonomisine kazandırmak için ise bugünlerde yeni bir projeye başlanacağı tamamen netlik kazandı.
Pragma AŞ ortağı olan Ömer Bilhan, geçtiğimiz günlerde Madencilik Türkiye dergisi ile yaptığı söyleşide, projenin açık ocak işletmeciliği bazında yıllık olarak ortalama 1.6 milyon tonluk bakır-molibden cevheri çıkartabileceğini belirtti.
Yatırım bedelinin 210 milyon TL olacağı söylenen projenin giderlerinin 680 milyon TL olacağı da söyleniyor. Bakır ve molibden ihracatlarından 1.9 milyar gelir elde edileceğine kesin gözü ile bakan projenin ülke ekonomisine katkısı ise 3.2 milyar TL olacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pragma AŞ ve Muratdere Madencilik Bakır-Molib Projesi Bilecik’te Hayata Geçirilecek

Pragma AŞ’den Yeni Yatırım Projesi

Bilecik’in Gelişimine Katkı Sağlayacak Yeni Bakır-Molib Projesi