Pragma AŞ’den Yeni Yatırım Projesi


Büyük bir hız ile gelişmeye devam eden Bilecik’e yeni bir yatırım projesi daha yapılıyor. Pragma AŞ iştiraki olan Muratdere Madencilik tarafından yapılacak olan yeni proje, Türkiye’nin en gelişmiş ve en kapsamlı bakır-molibden projesi olarak hayata geçirilecek
Bilecik’in Bozüyük ilçesinde bulunan Muratdere köyündeki 90’lı yıllarda madencilik denildiği zaman ilk akla gelen isimler arasındaki MTA tarafından başarılı bir şekilde yönetilen maden sahaları 2000’li yıllara gelindiği zaman yabancı bir şirket tarafından satın alınmıştı.
Geliştirme çalışmaları devam eden maden sahaları 2012 yılında Pragma Kurumsal Finansman AŞ tarafından milli sermayemize kazandırılmıştı.
Bu satın alım işleminden sonra vakit kaybetmeyen Pragma AŞ, tüm izinleri alarak çevresel duyarlılığını da ön planda tutarak ileri mühendislik ve sondaj çalışmalarına devam etmişti. Çalışmalarda ruhsat sahası içerisinde ortalama tenörleri %0.52 Cu (Bakır), 125 ppm Mo (Molibden) olan 16 milyon tonluk cevher rezervi ortaya çıkartılmıştı.
Pragma AŞ’den Ömer Bilhan tarafından Madencilik Türkiye dergisine verilen bilgilerde projenin açık ocak işletmeciliğine yıllık ortalama 1.6 milyon ton bakır-molibden cevheri çıkartacağı bilgisine de yer verildi.
Toplamda 210 milyon TL gibi bir yatırım bedeli olan bu projenin işletme harcamalarının 680 milyon TL olduğu da söyleniyor. Bakır ve molibden ihracatından 1.9 milyar TL elde edileceği söylenen projenin ülkemizin ekonomisine de 3.2 milyar TL katkı sağlayacağı belirtildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pragma AŞ ve Muratdere Madencilik Bakır-Molib Projesi Bilecik’te Hayata Geçirilecek

Bilecik’in Gelişimine Katkı Sağlayacak Yeni Bakır-Molib Projesi