Pragma AŞ ve Muratdere Madencilik Bakır-Molib Projesi Bilecik’te Hayata Geçirilecek


Son yılların en fazla gelişen şehirleri arasında yer alan Bilecik’te yeni bir yatırım projesi daha hayata geçiriliyor. Pragma AŞ iştiraki olan Muratdere Madencilik tarafından gerçekleştirilecek olan proje, Türkiye’nin en gelişmiş ve en kapsamlı bakır-molibden projesi olacak.
Bilecik Bozüyük ilçesinde yer alan Muratdere köyündeki 90’lı yıllarda madencilik denilince akla ilk gelen isimlerden MTA tarafından başarılı işlere imza atılan maden sahaları 2000’li yıllara gelindiği zaman yabancı bir şirket tarafından satın alınmıştı. Geliştirme çalışmalarına devam edilen maden sahaları daha sonra 2012 yılında %100 yerli sermayeli olan Pragma Kurumsal Finansman AŞ tarafından milli sermayemize kazandırılmıştı.
Satın alım işlemlerinden sonra vakit kaybetmeyen Pragma AŞ, gerekli tüm resmi izinleri alarak ve çevresel duyarlılığını ön planda tutarak ileri mühendislik ve sondaj çalışmalarını günümüze kadar sürdürmüştür. Çalışmalar neticesinde ruhsat sahası içerisinde ortalama tenörleri %0.52 Cu (Bakır), 125 ppm Mo (Molibden) olan 16 milyon ton cevher rezervi belirlenmişti.
Pragma AŞ Ömer Bilhan tarafından Madencilik Türkiye dergisine verilen bilgiler içerisinde projenin açık ocak işletmeciliğine yılda ortalama 1.6 milyon ton bakır-molibden cevheri çıkartabileceği söyleniyor.
210 milyon TL yatırım bedeli olan projenin işletme harcamalarının 680 milyon TL olduğu söyleniyor. Bakır ve molibden ihracatından 1.9 milyar TL elde edeceği söylenen projenin Türkiye ekonomisine 3.2 milyar TL katkı sağlayacağı söyleniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pragma AŞ’den Yeni Yatırım Projesi

Bilecik’in Gelişimine Katkı Sağlayacak Yeni Bakır-Molib Projesi