Bilecik, Pragma AŞ Projesi ile Marka Şehir Olma Yolculuğuna Devam Ediyor


Pragma AŞ iştiraki olan Muratdere Madencilik, marka bir şehir olma yolunda hızlı bir şekilde ilerleyen Bilecik’te Türkiye’nin en büyük ve en geniş kapsamlı bakır-molibden projesine imza atmaya hazırlanıyor.
Bilecik’in Bozüyük ilçesinde bulunan Muratdere köyünde 90’lı yıllarda madencilik alanında ön plana çıkan ve önemli isimler arasında yer alan MTA tarafından düzenlenen maden sahaları, 2000’li yıllarda yabancı bir şirket tarafından satın alınmıştı. Geliştirme çalışmalarını yapan yabancı şirketler daha sonra 2012 yılında projelerini %100 yerli sermayeli olan Pragma Kurumsal Finansman AŞ’ye satmıştı.
Pragma AŞ tarafından Türkiye sermayesine kazandırılan bu projelerin satın alım işlemlerinin tamamlanmasından sonra Pragma AŞ tüm çalışmalarını uluslararası standartlar çerçevesinde sürdürmüştü. Resmi izinleri alan Pragma AŞ, çevreye karşı duyarlı çalışmalarını sondaj ve ileri mühendislik çerçevesinde ilerletmişti.
Uzun süredir yapılan çalışmalarda ruhsat sahaları içerisinde ortalama tenörleri %0.52 Cu (Bakır), 125 ppm Mo (Molibden) olan 16 milyon tonluk bir cevher rezervi ortaya çıkmıştı. Ortaya çıkan rezervin Türkiye ekonomisine kazandırılması için ise Bilecik’te yapılacak olan yeni bir yatırım projesi daha ortaya çıktı.
Madencilik Türkiye dergisine konuşan Pragma AŞ Ömer Bilhan, proje sürecinde açık ocak işletmeciliğinin yıllık olarak ortalama 1.6 milyon tonluk bakir-molibden cevheri çıkartacağını belirtti.
Yatırım bedelinin 210 milyon TL olduğu söylenen projenin tahmini olan işletme harcamaları ise 680 milyon TL civarında. 1.9 milyar TL gelir elde edeceği düşünülen projenin Türkiye ekonomisine vereceği katkının ise asgari olarak 3.2 milyar TL olacağı söyleniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pragma AŞ ve Muratdere Madencilik Bakır-Molib Projesi Bilecik’te Hayata Geçirilecek

Pragma AŞ’den Yeni Yatırım Projesi

Bilecik’in Gelişimine Katkı Sağlayacak Yeni Bakır-Molib Projesi