Bilecik Yeni Pragma AŞ Projesine Ev Sahipliği Yapacak


Muratdere Madencilik, son dönemin yükselen ve marka olma yolunda emin adımlarla ilerleyen şehri Bilecik’te Türkiye’nin en geniş kapsamlı  bakır-molibden madeni ve flatasyon tesisi yatırımlarını yapmaya hazırlanıyor.
Bilecik’in Bozüyük ilçesinin Muratdere köyünde yer alan, ve madencilik geçmişi 90’lı yıllara dayanan MTA tarafından yürütülen maden sahaları, hatırlayacağınız üzere yabancı bir şirket tarafından 2000’li yıllarda satın alınmıştı.Geliştirme çabalarından sonra aynı şirket 2012 yılında %100 yerli sermayeli Pragma Kurumsal Finansman A.Ş’ye satılmıştı.
Pragma A.Ş’de ülkemizin sermayesine kazandırdığı bu projelerden sonra, gerekli bütün izinleri alarak çevre bilinciyle hareket etmiş sondaj ve ileri mühendislik çalışmalarını sürdürmüştü.
%0.52 Cu (Bakır), 125 ppm Mo (Molibden) olan 16 milyon tonluk bir cevher rezervi belirlenmişti. Ortaya çıkarılan rezervin ekonomimize kazandırılması için yeni bir yatırım projesi daha ortaya çıktı.
Pragma A.Ş ortaklarından Ömer Bilhan, Madencilik Türkiye dergisine verdiği bir röportajda,Proje kapsamında açık ocak işletmeciliğinin yılda ortalama 1.6 milyon tonluk bakır-molibden cevherini çıkartabileceğini belirtti.
Yatırım bedelinin 210 milyon TL olacağı söylenen ve tahmini işletme harcamalarının 680 milyon TL olacağı söylenen bakır ve molibden ihracatlarından 1.9 milyar TL gelir elde edileceği ve projenin Türkiye ekonomisine asgari olarak 3.2 milyar TL katkı sağlayacağı söyleniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pragma AŞ ve Muratdere Madencilik Bakır-Molib Projesi Bilecik’te Hayata Geçirilecek

Pragma AŞ’den Yeni Yatırım Projesi

Bilecik’in Gelişimine Katkı Sağlayacak Yeni Bakır-Molib Projesi