Bilecik’in Marka Şehir Olma Serüvenine Muratdere Bakır-Molib Projesi’nden Katkı


Bir Pragma A.Ş oluşumu olan Muratdere Madencilik, marka şehir olma yolund aemin adımlarla ilerleyen Bilecik’te Türkiye’nin en kapsamlı bakır-molibden madeni ve flatasyon tesisi yatırımlarından birini hayata geçirmek için çalışmalarını son hızla sürdürüyor.
Bilecik’in Bozüyük ilçesinin Muratdere köyünde yer alan ve 90’lı yıllarda madenciliğin ülkemizdeki öncü kuruluşlarından olan MTA ile birlikte yürütülen maden sahasında 2000’li yıllarda yabancı bir şirket tarafından geliştirme çalışmaları düzenlenmiş çalışmalar 2012 yılına gelindiğinde %100 yerli sermayeli Pragma Kurumsal Finansman A.Ş tarafından milli sermayemize kazanıdırılıp yatırımlara başlanmıştı.
Satın alma işlemlerinin ardından sahadaki faaliyetlerini uluslararası standartlar çerçevesinde düzenlenen Pragma A.Ş bütün resmi izinlerini alarak, çevresel faktörler ve çevre bilincine karşı hassas davranarak, bölge halkının ve de resmi kurumların uyumu içerisinde sondaj ve iler mühendislik çalışmalarını sürdürdü.
Ruhsat sahası içinde ortalama tenörleri %0,52 Cu (Bakır), 125 ppm Mo (Molibden) olan 16 milyon tonluk cevher rezervi belirlenmiş elde edilen rezervin ekonomiye kazandırılması için ise kapsamlıbir yatırım projesi ortaya çıkarıldı.
Pragma A.Ş ortağı Ömer Bilhan, Madencilik Türkiye dergisine verdiği bilgilerde, proje kapsamında açık ocak işletmeciliğinin yılda ortalama 1.6 milyon tonluk bakır- molibden cevheri çıkartılacağı belirtiliyor.
Toplam yatırım bedelinin 210 milyon TL olacağı ve tahmini işletme harcamasının 680 milyon TL olacağı söylenen konsantre bakır ve molibden ihracatlarından 1.9 milyar TL gelir elde edilmesi ve bu projenin ülkemiz ekonomisine asgari olarak 3.2 milyar TL katkı sağlaması ön görülüyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pragma AŞ ve Muratdere Madencilik Bakır-Molib Projesi Bilecik’te Hayata Geçirilecek

Pragma AŞ’den Yeni Yatırım Projesi

Bilecik’in Gelişimine Katkı Sağlayacak Yeni Bakır-Molib Projesi