Muratdere Madencilik ve Pragma AŞ İşbirliği ile Yeni Bakır-Molib Projesi


Son yılların en gözde şehirleri arasında yer alan ve yükselen bir değer haline gelen Bilecik’te yeni bir proje daha hayata geçirilmeye hazırlanıyor. Muratdere Madencilik tarafından hayata geçirilecek olan bakır-molibden madeni ve flotasyon tesisi yatırımları aynı zamanda ülkemizin de ekonomisine büyük bir katkı sağlayabilecek nitelikte gözüküyor.
Bilecik Bozüyük ilçesinde bulunan Muratdere köyünde bulunan ve 90’lı yıllarda madencilik denildiği zaman ilk akla gelen isimlerden olan MTA tarafından yürütülen maden sahaları 2000’li yıllarda yabancı bir şirket tarafından satın alınmıştı. 2012 yılında Pragma AŞ tarafından satın alınan bu projeler ülke ekonomimize kazandırılmıştı.
Resmi izinleri aldıktan sonra çalışmalarına başlayan Pragma AŞ, sondaj ve ileri mühendislik çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürmüştü.
Uzun yıllar boyunca devam eden projeler ve çalışmaların ruhsat sahaları içerisinde ortalama tenörleri %0.52 Cu (Bakır), 125 ppm Mo (Molibden) olan 16 milyon tonluk cevher rezervi ortaya çıkartılmıştı. Ortaya çıkartılan bu rezervin ülke ekonomisine kazandırılabilmesi için ise yeni bir proje daha hayata geçirilecek.
Pragma AŞ ortaklarından olan Ömer Bilhan, Madencilik Türkiye dergisi ile yaptığı bir söyleşi içerisinde proje kapsamında açık ocak işletmeciliğinin yıllık ortalama 1.6 milyon tonluk bakır-molibden cevheri çıkartabileceğini belirtti.
Yatırım bedelinin 210 milyon TL olacağı belirtilen projenin giderlerinin ise 680 milyon TL olacağı söyleniyor. Bakır ve molibden ihracatlarından 1.9 milyar TL gelir elde edileceği ve projenin Türkiye ekonomisine 3.2 milyar TL katkı sağlayacağı da söyleniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pragma AŞ ve Muratdere Madencilik Bakır-Molib Projesi Bilecik’te Hayata Geçirilecek

Pragma AŞ’den Yeni Yatırım Projesi

Bilecik’in Gelişimine Katkı Sağlayacak Yeni Bakır-Molib Projesi