Muratdere Madencilik’ten Yeni Yatırım Projesi


Pragma AŞ iştiraki olan Muratdere Madencilik, Türkiye’nin “Marka Şehir” statüsünü almaya doğru ilerleyen Bilecik’te yeni bir bakır-molibden madeni ve flotasyon tesisi yatırımı yapmaya hazırlanıyor.
Bilecik Bozüyük ilçesi Muratdere köyü bölgesinde yer alan ve 90’lı yıllarda madencilik alanında ülkemizde başarılı işlere imza atan MTA’nın maden sahaları 2000’li yıllarda yabancı bir şirket tarafından satın alınmış ve geliştirme çalışmalarına devam edilmişti. 2012 yılına gelindiği zaman ise %100 yerli sermayeli olan Pragma Kurumsal Finansman AŞ tarafından milli sermayemize kazandırılarak tekrar yatırımlara başlanmıştı.
Satın alım işleminden sonra gerekli resmi izinleri alan ve çevresel konulara büyük önem göstererek çalışmalarına devam eden Pragma AŞ, sondaj ve ileri mühendislik çalışmalarını günümüze kadar sürdürdü. Çalışmalar ile birlikte ruhsat sahası içerisinde ortalama tenörleri %0.52 Cu (Bakır), 125 ppm Mo (Molibden) olan 16 milyon ton cevher rezervi belirlenmişti.
Pragma AŞ’den Ömer Bilhan tarafından Madencilik Türkiye dergisine verilen bilgilere göre proje çerçevesinde açık ocak işletmeciliği ile yıllık olarak ortalama 1.6 milyon ton bakır-molibden cevherinin çıkartılacağına kesin gözü ile bakılıyor.
Yatırım bedelinin 210 milyon TL olacağı söylenen projenin tahmini olarak işletme harcamasının 680 milyon TL olacağı söyleniyor. Bakır ve molibden ihracatından 1.9 milyar TL gelir elde edilmesi ve bu projenin ülke ekonomisine 3.2 milyar TL katkı sağlaması bekleniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pragma AŞ ve Muratdere Madencilik Bakır-Molib Projesi Bilecik’te Hayata Geçirilecek

Pragma AŞ’den Yeni Yatırım Projesi

Bilecik’in Gelişimine Katkı Sağlayacak Yeni Bakır-Molib Projesi