Pragma AŞ Bakır-Molib Projesi Hayata Geçiriliyor


Pragma AŞ kuruluşlarından olan Muratdere Madencilik, Türkiye’nin marka şehirlerinden olma yolunda emin adımlar ile ilerleyen Bilecik’te yeni bir bakı-molibden madeni ve flotasyon tesisi yatırımı yapmaya hazırlanıyor. Bilecik Bozüyük ilçesinin Muratdere köyünde yer alan ve 90’lı yıllarda madencilik denildiği zaman akla ilk gelen isimlerden olan MTA’nın maden sahaları 2000’li yıllara gelindiğinde yabancı bir şirket tarafından satın alınmış ve geliştirilme çalışmalarına devam edilmişti.
2012 yılında ise %100 yerli sermayeli olan Pragma Kurumsal Finansman AŞ tarafından milli sermayemize kazandırılarak tekrar yatırımlara başlanmıştı. Satın alım işlemi ile birlikte gerekli bütün resmi izinleri alarak çevresel konularda büyük bir hassasiyet ile ilerleyen Pragma AŞ, sondaj ve ileri mühendislik çalışmalarını günümüze kadar getirmiştir. Çalışmalar neticesinde ruhsat sahası içerisinde ortalama tenörleri %0.52 Cu (Bakır), 125 ppm Mo (Molibden) olan 16 milyon ton cevher rezervi belirlenmişti.
Pragma AŞ ortağı olan Ömer Bilhan tarafından Madencilik Türkiye’de yer alan açıklamalar içerisinde projenin açık ocak işletmeciliğine yıllık ortalama olarak 1.6 milyon ton bakır-molibden cevheri çıkartabileceğini belirtti.
Yatırım bedelinin toplamda 210 milyon TL olacağı söylenen bu projenin tahmini olarak işletme giderlerinin ve harcamalarının ise 680 milyon TL olacağı düşünülüyor. Bakır ve molibden ihracatından 1.9 milyar TL gelir elde edeceği söylenen projenin Türkiye ekonomisine ise 3.2 milyar TL katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pragma AŞ ve Muratdere Madencilik Bakır-Molib Projesi Bilecik’te Hayata Geçirilecek

Pragma AŞ’den Yeni Yatırım Projesi

Bilecik’in Gelişimine Katkı Sağlayacak Yeni Bakır-Molib Projesi