Pragma Aş’den Bilecik’e Dev Yatırım


Pragma A.Ş oluşumu olan Muratdere Madencilik, son yılların en gözde şehirleri arasında yer alan Bilecik’e yapacağı yeni yatırım ile dikkat çekiyor. Türkiye’nin en kapsamlı bakır-molibden madeni ve flotasyon tesisi yatırımı olacağı söylenen proje için çalışmalar devam ediyor.
Bozüyük ilçesinin Muratdere köyünde yer alan ve 90’lı yıllarda ülkemizde madenciliğin en hareketli yıllarını yaşadığı dönemlerde MTA ile birlikte sürdürülen maden sahalarında 2000’li yılların başlarında farklı çalışmalar sergilenmişti. Bu çalışmalar neticesinde yabancı bir şirket geliştirme çalışmalarına başlamıştı. 2012 senesinde ise %100 yerli sermayeli olan Pragma AŞ, tarafından ülkemiz sermayesine bu çalışmalar kazandırılmıştı.
Yaşanan bu satın alım işleminden sonra faaliyetlerine devam eden Pragma AŞ, uluslararası standartları çerçevesinde resmi izinleri de alarak çalışmalarını sürdürmüştü. Çevre duyarlılığı içerisinde sürdürülen sondaj ve ileri mühendislik çalışmaları ülkeye büyük bir katkı sağlamıştı.
Çalışmalar sonucunda ruhsat sahaları içerisinde tenörleri %0.52 Cu (Bakır), 125 ppm Mo (Molibden) olan 16 milyon tonluk bir cevher rezervi ortaya çıkartılmıştı. Elde edilen bu rezervin ekonomimize kazandırılması için yeni bir kapsamlı yatırım projesi daha ortaya çıkartıldı.
Pragma AŞ’nin ortakları arasında yer alan Ömer Bilhan, Madencilik Türkiye dergisine verdiği bilgilerde proje kapsamında ocak işletmeciliğinin yılda 1.6 milyon tonluk bakır-molibden cevherini çıkartabileceğine dair de bilgiler sundu.
Yatırım bedeli toplamının 210 milyon TL olacağı söylenen projenin işletme harcamasının ise 680 milyon TL olacağı söyleniyor. Projenin ülkeye katkısının ise  3.2 milyar TL olacağı söyleniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pragma AŞ ve Muratdere Madencilik Bakır-Molib Projesi Bilecik’te Hayata Geçirilecek

Pragma AŞ’den Yeni Yatırım Projesi

Bilecik’in Gelişimine Katkı Sağlayacak Yeni Bakır-Molib Projesi