Pragma AŞ’den Ülke Ekonomisine Destek Verecek Proje


Hızlı bir şekilde gelişmeye devam eden ve marka şehir olma yolunda ilerleyen Bilecik’te yeni bir yatırım projesi daha hayata geçirilecek. Muratdere Madencilik tarafından hayata geçirilecek olan proje, Türkiye’nin en kapsamlı ve en gelişmiş bakır-molibden projesi olarak adlandırılıyor.
Bilecik’in Bozüyük ilçesindeki Muratdere köyünde yer alan maden sahaları, 90’lı yıllarda madencilik denildiği zaman ilk akla gelen isimlerden olan MTA tarafından başarılı bir şekilde yönetilmişti. 2000’li yıllarda ise yabancı bir şirket tarafından satın alınan bu bölgeler geliştirme çalışmaları ile sürekli olarak daha güçlü bir hale getirilmişti. 2012 yılında %100 Türk sermayesi olan Pragma Kurumsal Finansman AŞ tarafından milli sermayemize kazandırılan bu bölgelerde satın alım işlemlerinden sonra çalışmalar devam ettirilmişti.
Çalışmalar tüm gerekli izinler alındıktan sonra çevresel duyarlılık ön planda tutularak yapılmıştı. İleri mühendislik ve sondaj çalışmalarında ruhsat sahaları içerisinde ortalama tenörleri %0.52 Cu (Bakır), 125 ppm Mo (Molibden) olan 16 milyon tonluk cevher rezervi ortaya çıkartılmıştı.
Madencilik Türkiye dergisine konuşan Ömer Bilhan, üzerinde çalıştıkları yeni projenin açık ocak işletmeciliğine yıllık olarak ortalama 1.6 milyon ton bakır-molibden cevheri kazandırabileceğini belirtti.
Toplam 210 milyon TL yatırım bedeli olacağı söylenen projenin 680 milyon TL işletme harcaması olacağı söyleniyor. Bakır ve molibden ihracatından 1.9 milyar TL elde edileceği söylenen projenin ülkemizin ekonomisine ise 3.2 milyar TL katkı katacağına kesin gözü ile bakılıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pragma AŞ ve Muratdere Madencilik Bakır-Molib Projesi Bilecik’te Hayata Geçirilecek

Pragma AŞ’den Yeni Yatırım Projesi

Bilecik’in Gelişimine Katkı Sağlayacak Yeni Bakır-Molib Projesi